Henrik Ibsens Italia
I 1863 mottok dikteren Henrik Ibsen et reisestipend av den norske regjeringen, og året etter forlot han Norge. Ibsen, som på den tiden slet økonomisk og var bitter etter de mange nederlagene han hadde møtt i hjemlandet, skulle la det gå 27 år før han igjen returnerte hjem. I løpet av sitt utenlandsopphold bodde han i Italia to ganger, perioden 1864-1868 og 1878-1885.
Ibsens opplevde kanskje sine lykkeligste år i Italia, og tiden der var utvilsomt av stor betydning for hans arbeid. Det var i løpet av Italia-oppholdene at han skrev sine mest kjente skuespill, Brand, Peer Gynt, Et dukkehjem, Gengangere, En folkefiende og Vildanden. Ibsen selv forklarte det slik: «Sydens Skønhed, et forunderligt lyst skær, åpenbarede sig plutselig for mig og prægede hele min senere Produktion.»
I løpet av årene i Italia var Ibsen bosatt i Roma, men han bodde og skrev i perioder også i Arricia, Genzano og Frascati – alle i Albanerfjellene ved Roma, samt i Casamicciola på Ischia og i Sorrento.
Fortellingen om Peer Gynt ble antagelig påbegynt i Roma, men ble fortsatt på øya Ischia i hellinga over byen Casamicciola (huset kalles i dag “Villa Ibsen”), sommeren 1867. Ischia ble imidlertid rammet av et jordskjelv, og av den grunn valgte Ibsen å flytte seg til tryggere omgivelser på fastlandet, og verket ble derfor fullført i Sorrento. Imidlertid ikke på det herskapelige Hotel Tramontan hvor han skrev Gjengangere, men på det mer beskjedne pensjonatet La Rosa Magra. Dette er i dag et privathus.
I Ibsens fotspor
Roma: Ibsen var bosatt i Roma, ”den evige stad”, og bodde på Hotel Cecil.
Frascati: Ibsen bodde i Villa Grazioli ved Frascati, et nyrestaurert palass fra sent 1400-tall, sommeren 1866, etter å ha utgitt Brand.
Sorrento: Ibsen bodde på vakre Hotel Tramontano i seks måneder mens han skrev Gjengangere. Han bodde også på pensjonatet La Rosa Magra, men dette eksisterer ikke i dag. Dog smykker en flott plakett veggen der pensjonatet lå.
Ischia. Ibsen bodde på øya i flere perioder, og han likte godt å vandre i fjellene der. Her skrev han også deles av Peer Gynt. Kommunen har satt opp en stor plankett med dikterens relieff i Casamicciola.
Amalfi: Her bodde Ibsen og familien på Hotel La Luna, et tidligere fransiskanerkloster. Det var i disse vakre omgivelsene han skrev «Et dukkehjem».
Det er vanskelig å vite om Ibsens forfatterskap hadde vært det samme uten oppholdene i Italia. Kanskje var det ganske tilfeldig at det var i nettopp Italia han havnet, og ikke i Tyskland. Planen var nemlig egentlig å dra til Tyskland først, og deretter Frankrike, men blant annet forfatteren Atle Næss skriver i «Ibsens Italia», at det er mulig Ibsen valgte Italia og Roma av rent økonomiske årsaker – det var et rimeligere sted å oppholde seg. Samtidig vet vi at Ibsen selv beskrev Italia som kulturens vugge, og at han med Roma-oppholdet ønsket å studere utgangspunktet for den europeiske sivilisasjonen, for dermed også å kunne forstå egen kultur bedre. Helt sikkert er det imidlertid at etter at første opphold i Italia var over, og han hadde tilbragt noen år i Dresden (1868-1875) og München (1875-1878) (først og fremst av hensyn til sønnen Sigurds skolegang), så valgte Ibsen igjen å vende tilbake til Roma (1878-1885).
Relevante artikler
Med Ibsen til Sorrentohaløya
Ibsens lykkelige Italia-år
Henrik Ibsen – forfatter og farmasøyt
Et dikterhjem
I Ibsens fotspor i Napoligulfen